Prosty przepis na ciasto z rabarbarem


Jak może wiecie słaba ze mnie kucharka - ostatnio jednak wraz z mamą przygotowałyśmy ciasto, którego wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie - może nie wygląda pięknie, ale wierzcie - nadrabia za to smakiem!

ciasto z rabarbarem składniki

Składniki do ciasta z rabarbarem:

* margaryna
* 3 jajka
* 2 i pół szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* mały proszek do pieczenia
* mały cukier waniliowy

* kilka pędów rabarbaru / pół kg (ja użyłam zielonego + szklanka cukru do złagodzenia smaku)

Składniki na kruszonkę:

* 1/3 margaryny
* pół szklanki mąki
* pół szklanki cukru


1. Wykonanie ciasta z rabarbarem jest szybkie i łatwe. Wystarczy połączyć składniki na stolnicy, następnie przenieść je na natłuszczoną/wyłożoną folią formę.

2. Rabarbar należy obrać, odciąć twarde końcówki i pokroić w średniej grubości plastry (ciężko mi to określić, ale możecie podejrzeć to na drugiej grafice w tym wpisie). Kawałki rabarbaru wyłożyć równo na przygotowanym cieście. Zielony rabarbar jest dosyć kwaśny, dlatego przyda się tu wspomniana w składnikach szklanka cukru do posypania.

3. Polecam do tego przygotować kruszonkę - ''ugniatamy'' składniki w misieczce (możecie ewentualnie dosyć nieco więcej mąki). Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.

4. Całość pieczemy przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec po ostygnięciu ciasto można jeszcze posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

FBInstaYoutubeBloglovingoogleAsk
ODWIEDŹ MNIE TEŻ TUTAJ

29 komentarzy

  1. Gdzieś widziałam post na Facebook-u o dobroczynnościach rabarbaru ;> Skusiłaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie rabarbar według mnie jest bardzo zdrowy i dobry. Ale nie przesadzaj z ilością, bo podobno szkodzi ;) Wszystko z umiarem.

      Usuń
  2. Ostatnio chciałam zrobić ciasto z rabarbarem, ale nie miałam sprawdzonego przepisu. Jutro biegnę na bazarek po rabarbar :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasto z rabarbarem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :)

    ewamaliszewskaoff.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasto z rabarbarem, jego kwaskowatość, w połączeniu ze słodyczą lukru/pudru

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z rabarbarem = moje dzieciństwo :P
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda smakowicie :) jadłam kiedyś pyszne ciasto z rabarbarem, ale było jakieś trudniejsze a to Twoje wydaje się być akurat na moje zdolności ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :) Muszę gdzieś kupić rabarbar przed weekendem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę Ci się przyznać, że nigdy nie próbowałam ciasta z rabarbarem ale wygląda mimo wszystko smakowicie. Może skuszę się do wykorzystania tego przepisu.
    Pozdrawiam,
    Mój blog, klik!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasto z rabarbarem :) Mam nadzieję, że w sesyjnym szale znajdę czas, by skorzystać z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja dawno nie jadłąm takiego ciasta domowego ;) muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta rabarbarem <3 ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmmm ;) zjadłabym ;) bo przyznam się szczerze, że nie jadłam jeszcze nigdy w zyciu rabarbaru :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam rabarbar w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno nie jadłam niczego z rabarbarem, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ciasto z rabarbarem mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jak byłam mała to nienawidziłam rabarbaru, zawsze paluchami babrałam w cieście i wyciągałam, a teraz mogłabym wcinać sam rabarbar, pyyycha :D

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam rabarbar, więc na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam ciasto z rabarbarem . Jest pyszne. Moja ciocia robi podobne.
    Obserwuję od dawna .
    Kiedy będzie jakiś post o twoich włosach? Stęskniłam się za nimi

    http://zyjewmoimwlasnymswiecie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miał być ostatnio po fryzjerze, ale aparat mnie nie lubi i samowyzwalaczem ciężko coś zrobić samej, bo źle ostrzy. ale postaram się w najbliższym czasie coś dodać :)

      Usuń
  21. Skorzystam z przepisu ;) .

    OdpowiedzUsuń
  22. Moja babcia zawsze robiła takie ciasto, smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń