Jak może wiecie słaba ze mnie kucharka - ostatnio jednak wraz z mamą przygotowałyśmy ciasto, którego wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie - może nie wygląda pięknie, ale wierzcie - nadrabia za to smakiem!
Składniki do ciasta z rabarbarem:
* margaryna
* 3 jajka
* 2 i pół szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* mały proszek do pieczenia
* mały cukier waniliowy
* kilka pędów rabarbaru / pół kg (ja użyłam zielonego + szklanka cukru do złagodzenia smaku)
Składniki na kruszonkę:
* 1/3 margaryny
* pół szklanki mąki
* pół szklanki cukru
* 3 jajka
* 2 i pół szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* mały proszek do pieczenia
* mały cukier waniliowy
* kilka pędów rabarbaru / pół kg (ja użyłam zielonego + szklanka cukru do złagodzenia smaku)
Składniki na kruszonkę:
* 1/3 margaryny
* pół szklanki mąki
* pół szklanki cukru
1. Wykonanie ciasta z rabarbarem jest szybkie i łatwe. Wystarczy połączyć składniki na stolnicy, następnie przenieść je na natłuszczoną/wyłożoną folią formę.
2. Rabarbar należy obrać, odciąć twarde końcówki i pokroić w średniej grubości plastry (ciężko mi to określić, ale możecie podejrzeć to na drugiej grafice w tym wpisie). Kawałki rabarbaru wyłożyć równo na przygotowanym cieście. Zielony rabarbar jest dosyć kwaśny, dlatego przyda się tu wspomniana w składnikach szklanka cukru do posypania.
3. Polecam do tego przygotować kruszonkę - ''ugniatamy'' składniki w misieczce (możecie ewentualnie dosyć nieco więcej mąki). Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
4. Całość pieczemy przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec po ostygnięciu ciasto można jeszcze posypać cukrem pudrem.
2. Rabarbar należy obrać, odciąć twarde końcówki i pokroić w średniej grubości plastry (ciężko mi to określić, ale możecie podejrzeć to na drugiej grafice w tym wpisie). Kawałki rabarbaru wyłożyć równo na przygotowanym cieście. Zielony rabarbar jest dosyć kwaśny, dlatego przyda się tu wspomniana w składnikach szklanka cukru do posypania.
3. Polecam do tego przygotować kruszonkę - ''ugniatamy'' składniki w misieczce (możecie ewentualnie dosyć nieco więcej mąki). Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
4. Całość pieczemy przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec po ostygnięciu ciasto można jeszcze posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
ODWIEDŹ MNIE TEŻ TUTAJ
Gdzieś widziałam post na Facebook-u o dobroczynnościach rabarbaru ;> Skusiłaś mnie.
OdpowiedzUsuńOgólnie rabarbar według mnie jest bardzo zdrowy i dobry. Ale nie przesadzaj z ilością, bo podobno szkodzi ;) Wszystko z umiarem.
Usuńuwielbiam ciasto z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńOstatnio chciałam zrobić ciasto z rabarbarem, ale nie miałam sprawdzonego przepisu. Jutro biegnę na bazarek po rabarbar :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto z rabarbarem <3
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńewamaliszewskaoff.blogspot.com
Narobiłaś mi kochana smaku :D
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem, jego kwaskowatość, w połączeniu ze słodyczą lukru/pudru
OdpowiedzUsuńCiasto z rabarbarem = moje dzieciństwo :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wygląda smakowicie :) jadłam kiedyś pyszne ciasto z rabarbarem, ale było jakieś trudniejsze a to Twoje wydaje się być akurat na moje zdolności ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Muszę gdzieś kupić rabarbar przed weekendem :)
OdpowiedzUsuńMuszę Ci się przyznać, że nigdy nie próbowałam ciasta z rabarbarem ale wygląda mimo wszystko smakowicie. Może skuszę się do wykorzystania tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Mój blog, klik!
Uwielbiam ciasto z rabarbarem :) Mam nadzieję, że w sesyjnym szale znajdę czas, by skorzystać z przepisu.
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłąm takiego ciasta domowego ;) muszę zrobić ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta rabarbarem <3 ;)
OdpowiedzUsuńmmmm ;) zjadłabym ;) bo przyznam się szczerze, że nie jadłam jeszcze nigdy w zyciu rabarbaru :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam niczego z rabarbarem, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem mojej babci :)
OdpowiedzUsuńMmm,ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńJulajulia.blogspot.com
jak byłam mała to nienawidziłam rabarbaru, zawsze paluchami babrałam w cieście i wyciągałam, a teraz mogłabym wcinać sam rabarbar, pyyycha :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam je!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam rabarbar, więc na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPowiem tylko jedno, uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem . Jest pyszne. Moja ciocia robi podobne.
OdpowiedzUsuńObserwuję od dawna .
Kiedy będzie jakiś post o twoich włosach? Stęskniłam się za nimi
http://zyjewmoimwlasnymswiecie.blogspot.com/
miał być ostatnio po fryzjerze, ale aparat mnie nie lubi i samowyzwalaczem ciężko coś zrobić samej, bo źle ostrzy. ale postaram się w najbliższym czasie coś dodać :)
UsuńSkorzystam z przepisu ;) .
OdpowiedzUsuńMoja babcia zawsze robiła takie ciasto, smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń